Bad weather or bad clothes?

“There is no such thing as bad weather, only bad clothes”, zegt men in Noorwegen. Dit vertelde iemand mij die is opgegroeid in dat land.
Hoe waar is deze uitspraak! Want, zoals met veel dingen in het leven, geldt ook hier dat je het weer niet kan veranderen, maar wel hoe jij er mee omgaat. 

Als kind heb je geen besef van goed weer of slecht weer. Je merkt hooguit dat je nat wordt als het regent en dat je het warm hebt als het zonnetje schijnt. Je hangt hier geen oordeel aan, je ervaart het alleen.
Maar dan komen de volwassenen…. Met hun uitspraken “gatver wat een rotweer!” of “jee, je wordt toch depressief van die regen” en “nee hoor, we gaan niet naar buiten, want het regent” of “getverdemme, wat is het koud!”
En als kind ga je deze uitspraken misschien koppelen met het weer. Waardoor je het als vervelend kan gaan ervaren als het regent, waait of vriest.
Maar ligt dat aan het weer, aan de mening die iedereen erover heeft, of aan de kleren die je aan hebt…?
Naar buiten met rotweer gaat natuurlijk niet gebeuren, stel je voor dat je door de regen gaat lopen, gaat stampen in de plassen of de wind je van je voeten laat blazen…. Dat vindt jouw kind echt niet leuk…. Toch?
Of misschien toch wel? Misschien houdt jouw kleintje wel van de regen op zijn of haar huid. Misschien vindt jouw kindje het een geweldig gevoel om zo hard mogelijk in de plassen te stampen en de spetters op het gezichtje te voelen.
Misschien wordt jouw kleintje wel heel vrolijk als hij of zij moeite moet doen om te blijven staan bij elke harde windvlaag…
Om achter blaadjes aan te rennen die worden weg geblazen, om met de vingertjes in de modder te prikken, om regendruppels te vangen met de tong…
Durf jij je mening achter je te laten? Durf jij onbevangen naar buiten te stappen en de grootste plas op te zoeken? Durf jij in volle vaart met je kind door een hoosbui te fietsen? Durf jij door de modder te kruipen?
Probeer het eens; kaplaarzen en regenjas aan. Want het weer kun je niet veranderen… Hoe jij ermee om gaat én de kleren die je aantrekt wel!
(wordt vervolgd…)