Benzine

Stel je voor; Je krijgt een auto, een heel leuk wagentje waar je heel veel plezier aan denkt te hebben en waar je veel lol mee wil beleven.
Op een gegeven moment loopt dit autootje niet zo lekker meer. Het lijkt alsof jullie elkaar niet meer zo goed begrijpen en elke dag hapert er iets meer. Je besluit je autootje eens naar de garage te brengen om na te laten kijken. Een algehele check-up met wat speciale aandacht voor de dingen die nu niet zo lekker lopen. Je autootje brengt een dagje in de garage door en na niet al te lange tijd mag je hem weer komen halen. Vanuit de garage krijg je instructies mee hoe je zo goed mogelijk voor je auto kan zorgen, zodat jullie samen nog heel lang, heel veel plezier zullen hebben.
Blij ga je, mét auto, weer naar huis, al bedenkend waar je eens heen kan rijden nu je auto het weer goed doet. Omdat je autootje weer zo fijn loopt, vergeet je heel snel de instructies en ga je er eigenlijk vanuit dat alles het gewoon blijft doen, er is tenslotte net een algehele check up gedaan; geen omkijken meer naar….
Na een tijdje laat je auto je ineens weer in de steek; Hij start gewoon niet meer en een beetje geïrriteerd onderneem je stappen om hem weer bij de garage te krijgen. Eenmaal daar vraagt de monteur of je eerder iets is opgevallen. Hmm, ja er gingen hier en daar wel wat lampjes branden en 1 lampje in het bijzonder ging ook niet meer uit. Maar ach, hij kwam net van de garage, dus veel kon er niet aan de hand zijn toch?
De monteur neemt een kijkje en komt al heel snel bij je terug; “Het is wel handig als je af en toe tankt om te zorgen dat je auto blijft rijden…”

Ongeloofwaardig, niet?
Een auto rijdt niet zonder benzine, klinkt erg logisch. Daarnaast is het ook nog belangrijk dat je de juiste brandstof tankt; Een diesel rijdt niet op benzine en een benzine auto rijdt niet op diesel. En sommige brandstoffen zijn niet goed voor alle auto’s.
Naast brandstof is er regelmatig ook meer nodig, zoals olie bijvullen, nieuwe banden, APK enz. Allemaal om er voor te zorgen dat de auto blijft rijden en jou kan brengen naar alle plaatsen waar je naartoe wil.

In de opvoeding is er ook brandstof nodig, brandstof om te zorgen dat je kind zich blijft ontwikkelen en dat jullie band met de dag sterker wordt.
Tuurlijk is het handig als je er eten en drinken in stopt 😉, maar ik doel meer op de emotionele brandstof.
Soms hapert er ook iets en mist er een stukje in de verbinding, waardoor je elkaar even niet meer goed kunt bereiken. Je besluit dat je hier een zetje in de rug bij nodig hebt en klopt aan bij een coach. Super stoer, want hulp vragen is een essentieel iets in het leven én hiermee laat je je kind(eren) zien dat er niks mis is met het vragen om hulp.
Deze coach gaat met jullie aan de slag en probeert tijdens het traject zoveel mogelijk tips en handvatten mee te geven, zodat jullie er na het traject zelfstandig mee verder kunnen.
Het gebruiken en inzetten van deze tips en handvatten is als de brandstof in jullie relatie; Hierdoor blijft de motor lopen en daarbij worden er inzichten verschaft, waardoor je nog beter leert wat je kind nodig heeft om soepel door het leven te blijven bewegen.
Wordt er niks gedaan met hetgeen er wordt aangereikt, of wordt er niet de juiste brandstof getankt, dan is de kans heel groot dat op een dag de benzine en olie weer op is en je naar de garage moet omdat de motor hier niet van opknapt….

Een coach (tenminste niet de coach zoals ik ben) is niét het benzine station, maar meer de garage. Ik ben er niet om regelmatig te tanken voor jullie. Ik ben er om te onderzoeken wáár jullie het beste kunnen tanken en wat de juiste brandstof is voor jullie relatie. Ik kijk met jullie mee of er benzine nodig is of diesel, hoe vaak er getankt moet worden en hoe jullie er zelf voor kunnen zorgen dat alles goed onderhouden blijft. Ik kan de olie bijvullen in de vorm van reflectie en een stukje educatie, maar zorg er daarna graag voor hoe jullie dit zelf kunnen doen in de toekomst.

En als er dan weer een autootje mijn garage uit rijdt met een soepeler lopende motor en alle adviezen zorgvuldig ingepakt in het dashboard kastje liggen, klaar om regelmatig terug gelezen te worden…
Als ik de motor weer hoor ronken zoals het oorspronkelijk bedoeld is…
Als het plezier en de lol van het samen ergens naartoe bewegen weer de boventoon gaat voeren…
Als ik zie dat de scherpe bochten en kuilen in de weg met een betere wegligging worden genomen….
Dan ben ik weer intens tevreden….

Ben jij nieuwsgierig of ik de juiste ‘garage’ ben voor jullie? Lees hier dan snel verder.