Embrace your weirdness!

“Jullie mogen nog een dopper uit de kast pakken”, wordt er gezegd op een opleidingsdag.
Ik kijk naar de kast die vol staat met doppers in vele kleuren; groen, rood, geel, blauw…
“En jullie mogen combineren hoor, het hoeft niet in de originele kleur te zijn.”
Van schrik verslik ik me bijna in het slokje water wat ik net neem. Combineren? Ze bedoelt toch zeker niet dat ik een andere kleur dop erop mag doen dan dat het flesje is?
Ik krijg het warm en blijf zitten op mijn stoel. Eén voor één zie ik mijn mede-cursisten naar de kast lopen en verschillende kleuren combinaties uitproberen. Eén voor één zie ik ze ook allemaal terug lopen naar hun plek met een dopper in verschillende kleuren; een gele met een rode dop, een blauwe met een gele dop…Er schiet van alles door mijn hoofd. Ik voel een enorme weerstand om dit te gaan doen, want ik heb nu al een aardige kortsluiting in mijn hoofd. Maar iedereen doet het, heeft niemand hier dan problemen mee? Vindt iedereen dit dan oké of misschien zelfs leuk? Ben ik raar als ik dit niet leuk vind? Val ik buiten de boot als ik een flesje kies in 1 kleur? Moet ik dit misschien leuk vinden, moet ik misschien afstappen van het gevoel dat dit me geeft en eens proberen mee te gaan in deze uitdaging? Moet ik maar een combinatie gaan maken en net doen of ik dit prima vind?
Langzaam loop ik naar de kast. Oké, ik ga het doen. Ik ga verschillende combinaties uitproberen en de combinatie die de minste error geeft, die neem ik dan maar… Ik draai doppen van flesjes en plaats ze op andere kleuren. Ik probeer zoveel mogelijk combinaties, maar de error wordt alleen maar groter, totdat ik de blauwe dop gewoon weer op het blauwe flesje draai en er iets klikt in mijn hoofd; de error is foetsie en ik word blij van de blauwe dopper….
En dus neem ik hem mee, gewoon origineel, zoals hij klopt voor mij in mijn hoofd en in mijn gevoel.

Als ik ’s avonds thuis kom en mijn jongste vraagt; “heb je een nieuwe dopper mama?”
Moet ik lachen om haar met afschuw vervulde reactie op mijn uitleg van de mogelijkheid tot kleurencombinaties; “waarom zou je dat doen?”
Precies dat!
Het aangaan van een uitdaging buiten je comfort-zone is prima en in sommige gevallen noodzakelijk, maar soms mag je ook gewoon gaan voor waar jij blij van wordt en wat voor jou klopt…