Perfect imperfect!

Als ik een aantal jaren geleden een lijst moest maken met positieve eigenschappen, dan stond daar steevast ‘perfectionist’ in.
Ik was er heilig van overtuigd dat ik een perfectionist was (was ik ook), maar ook was ik er heilig van overtuigd dat dit een goed iets was. Ik zorgde er immers voor dat alles wat ik deed foutloos was, dat ik net zo lang schaafde en bijwerkte tot er niks op aan te merken was. Ik deed er alles aan het perfect te laten zijn. Dit was toch een goede eigenschap…?

Dit kwam naar voren op veel vlakken van mijn leven; Ik wilde een perfecte moeder zijn en verweet het mezelf als ik eens uit mijn slof schoot.
Ik wilde een perfecte huisvrouw zijn en hield me krampachtig vast aan een lijstje huishoudelijke taken waarvan ik vond dat ik ze gedaan moest hebben;  s ‘Avonds rustig op de bank gaan zitten als er niet gestofzuigd was? No way!
Ik moest een perfecte vriendin zijn die er altijd was voor de ander en ik schaamde me als ik een verjaardag vergat.
Ik was een perfecte werknemer, die deed wat haar gevraagd was en vooral niet toegaf als dit teveel werd: Dat voelde al als een enorm falen om dit alleen maar te denken….
In mijn lessen op de sportschool moest de choreografie er perfect inzitten en als ik de mist in ging, lag ik daar nachten van wakker….
Alles moest naar de buitenwereld toe perfect zijn, inclusief foto’s op Social Media 😉
Het kwam niet eens in me op om een foto als bovenstaande te gebruiken, deze wiste ik altijd gelijk. (Gelieve niet in te zoomen…😉) 

Dit was een hele lange tijd zó wie ik was (of dacht te -moeten- zijn), dat het even duurde voordat ik eindelijk doorkreeg wat dit precies betekende voor mij en ik deze eigenschap beter op mijn lijstje slechte eigenschappen kon zetten.
Want perfectionisme is geen goede eigenschap. Het maakt dat je alleen maar bezig bent met anderen. Dus ja, voor je omgeving zal het wellicht een goede eigenschap zijn, maar voor jezelf kun je er maar beter voor zorgen dat je er zo snel mogelijk vanaf komt.
Want altijd bezig zijn met het vermijden van fouten, met alles perfect willen doen, met alles tot in de puntjes willen uitstippelen, gaat ten koste van het genieten van het leven. Je bent aan het overleven en dat is toch even iets heel anders.
Je bent alleen bezig geen fouten te maken in plaats van te leren spelen met het leven…
Je bent alleen maar gericht op anderen en vergeet daarbij compleet wat belangrijk is voor jou…
Je bent alleen bezig te laten zien wat je allemaal kan, waardoor je eigen grenzen vervagen…
Je wil absoluut niet door de mand vallen en ergens de fout in gaan, waardoor je krampachtig vasthoudt aan alles binnen je comfortzone.

Kijk eens heel diep bij jezelf naar binnen? Durf jij toe te geven dat je een perfectionist bent? Dat je het lastig vindt fouten te maken? Dat je constant bezig bent met wat je denkt dat de buitenwereld van je verwacht?
Rationeel weten we dat allemaal wel te vertellen dat je niet perfect hoeft te zijn en dat je best fouten mag maken. Maar voelt dit ook echt zo? Of ben je stiekem toch nog bezig ze te vermijden of ze snel weg te lachen als het toch gebeurt? Durf jij dit voor jezelf toe te geven?

Hoe zou het voelen om al die ballen die je al zo lang in de lucht probeert te houden, gewoon eens te laten vallen?
Hoe zou het voelen als je een fout maakt en je hier niet wakker van ligt? Hoe zou het zijn om te gaan spelen met het leven en niet bezig te zijn met alles perfect te maken?
Zou jij imperfect willen zijn en hier compleet oké mee willen zijn? (Imperfect vinden we onszelf allemaal namelijk, maar dat oké ermee zijn, die hoort er vaak niet bij)
Ben ik nu totaal imperfect en kan ik alles loslaten? Haha, nee hoor, daar ben ik nog lang niet! Maar i’m working on it en ik ben al een eindje op weg, al zeg ik het zelf 😊. Maar ook ik heb nog een lange weg te gaan. En dit wil graag samen doen, samen met jou!

Als jij ‘ja’ durft te zeggen op de vraag of je een perfectionist bent, dan heb je al een hele grote stap overwonnen! Als je hier mee aan de slag wil, dan is de volgende stap om dat supergave nieuwe traject/training (jouw feestje 😉) te gaan volgen.

En als je denkt; Wanneer komt ze nu eindelijk met het daadwerkelijke traject? Het is bijna klaar om naar buiten te gooien (iets met bijschaven enzo 😉)