Buiten de muren van…

‘Van proberen kun je leren’, daar ging het in een vorige blog over.

 Over het proces waar het over zou mogen gaan en niet over het eindresultaat.
Over de soms lange weg die je aflegt om voor jou een stapje verder te kunnen komen.
Over het stof op je kleren, de gaten in je knieën en de verwaaide haren in je gezicht..
Natuurlijk gaat dit alles over…. ja daar komt het hoor; het mode woord van tegenwoordig, het woord waar te pas en te onpas mee gestrooid wordt, het woord waar velen tegenwoordig hun dienst of product aan vast hangen….
(tromgeroffel, gevolgd door doodse stilte… de spanning loopt op…)
MINDSET
Jawel, de mindset is tegenwoordig een ‘hot item’ en dat zou het ook mogen zijn. Want met die mindset mag heel wat gebeuren en daar mogen heel wat woorden aan gehangen worden. Met de juiste mindset kun je heel wat bereiken in je leven.
(Waarop ik mezelf gelijk de vraag stel; Wat is de ‘juiste’ mindset? Want ook hiermee gaan we gelijk in hokjes denken. Denken in ‘groei’, in ‘proces’, in ‘de weg er naartoe’, is dan goed en alle momenten dat je hier even niet toe is staat bent, zou dan fout zijn….
Hmm, wat een druk leg je jezelf op, als je er op deze manier naar kijkt… Maar voor nu sla ik deze gedachten kronkels even over 😉  )

Tegenwoordig zie ik zo vaak de term ‘mindset’ voorbij komen dat het bijna een ongeloofwaardig iets gaat worden, zonder diepgang, zonder de daadwerkelijke verandering die een andere mindset teweeg zou kunnen brengen.
Dat, als je bij alle dingen waar je last van hebt ‘gewoon’ even moet denken dat het een kwestie van de juiste mindset is en dat je dan nog lang en gelukkig zal leven..
Was het maar zo’n feest, was het maar zo’n sprookje, maar helaas.
Gezien ik me ook hier en daar wat bezig houd met mindset, voel ik soms zelfs een beetje plaatsvervangende schaamte als er zo gestrooid wordt met het woord mindset En als  ik vervolgens erg nieuwsgierig op zoek ga naar het ‘hoe dan’ en in het luchtledige grijp, word ik zelfs een beetje verdrietig.
Want een ‘juiste’ mindset gaat niet alleen over anders denken.
Het gaat niet over je gedachten ergens anders op richten, als je (ik noem maar wat) last hebt van de muggen op het strand.
Het gaat niet alleen over het volhouden bij een proces waar je toch al redelijk goed in bent, maar net iets beter in wil worden.
Het gaat niet alleen over het plaatsen van een mindset quote op Social media op het moment dat je even niet lekker in je vel zit, als je vervolgens blijft volharden in dezelfde strategieën om je nare gevoelens maar uit de weg te gaan.
Dat je lekker veilig beweegt binnen je comfortzone, binnen het wereldje waarin je al heel lang zit. Dat je in die comfortzone plaats neemt in een heerlijke luie stoel en roept dat je toch maar mooi de juiste mindset hebt ingezet, omdat je nog nooit eerder in deze stoel hebt gezeten….

Het gaat ook over het maken van nieuwe weggetjes in je brein. Het gaat over het durven aangaan van iets waar je uitkomst niet van weet.
Over het compleet doorvoelen als je iets doet wat je eigenlijk super eng vindt.
Over de angst die je dan van jezelf mág voelen en het vervolgens, met die angst, toch te doen.
Over het ‘durven doen’ in situaties waarin je kwetsbaar bent, waarvan je het liefst weg wil rennen. De situaties waarvan je altijd heel hard roept “Dat is niks voor mij” of “Zo ben ik nu eenmaal”.
Over het toestaan van deze gedachtes, ze onderzoeken, er oké mee te zijn om er vervolgens een andere gedachte tegenover kunnen te zetten.
Over het júist doen van iets wat buiten je comfortzone ligt, om op te staan uit die luie stoel, om de muur om die comfortzone heen, eens te gaan onderzoeken, om er overheen te klimmen op weg naar je lefzone. Of in ieder geval een kijkgaatje te creëren, zodat je eens voorzichtig kunt gluren naar de andere kant van de muur…

En omdat ik regelmatig zo’n weg loop, een weg die voorbij mijn muren gaat…
Een steile weg met kuilen en hobbels…
Ik elke keer weer het stof van kleren klop en mijn geschaafde knieën verbindt…
Ik regelmatig geconfronteerd word met stukjes van mezelf die ik misschien niet wil zien, maar die ik toch in de ogen durf te kijken…
Ik heel veel zelf heb doorleefd en ben aangegaan… Omdat ik de tools heb om hier daadwerkelijk en effectief mee aan de slag te kunnen…
Omdat ik weet dat mijn kennis de diepgang heeft om dit over te kunnen brengen… Door te doen, te ervaren en niet alleen door het te vertellen…
En ik ook weet dat ikzelf ook nog heel veel te leren heb en soms ook gewoon lekker in die luie stoel blijf zitten…
Daarom durf ik mijn training wel een mindset-training te noemen 🙂

Nieuwsgierig? Klik dan snel op deze link.